PRÁVĚ ČTETE

Ekologická svatba v Hanáckém skanzenu s minimálním...

Ekologická svatba v Hanáckém skanzenu s minimálním rozpočtem

Milujete nákupy na farmářských trzích, recyklujete každou plechovku a láhev a možná máte dokonce i kompost na vaší zahradě nebo balkoně. Tak proč nepojmout plánování vaší svatby v souladu s přírodou a její ochranou? Podívejte se, jak může taková svatba šetrná k životnímu prostředí vypadat.

Svatba očima Hanky ze svatebního studia TO.GET.HER

Jindra s Lucií se vzali za horkého letního dne v krásném staročeském prostředí Hanáckého skanzenu v Příkazech u Olomouce. Jelikož jsou oba tak trochu pankáči, rozhodli se pro ekologickou, částečně veganskou svatbu. A co víc, s minimálním rozpočtem. Vše si zařídili a zorganizovali sami a za pomoci rodiny a kamarádů, ke kterým patří i naše svatební studio TO.GET.HER.


Lucie je velkou milovnicí vintage. Bylo tedy od začátku jasné, že mě čeká nikoliv práce, ale zábava. V návrhu šatů mi dala absolutní volnost. Společně jsme vybraly pro svatbu poněkud netradiční materiál s barevnou výšivkou. Na první pohled jsme se do látky zamilovaly. Její vzhled dokonale ladil s mou i nevěstinou představou v lehce secesním stylu, i s celým prostředím skanzenu.


Jelikož je pro mě i pro TO.GET.HER velmi důležitá i ekologická stránka, záměrně jsem zvolila co nejjednodušší střih šatů, které už jsou nyní – pár měsíců po svatbě – zkrácené a připravené na léto. Z elegantní róby se stal trendy kousek na každodenní nošení. Šaty skvěle doplňovala čelenka z divokých lučních kytiček od květinového studia Efemér, které pro nevěstu vytvořilo i svatební kytici. 


O výzdobu historické stodoly jsme se postarali společnými silami. Ne příliš pěkné stoly jsme přikryly starými záclonami. Ty v prostorách stodoly fungovaly jako dokonalý kontrast k hliněné podlaze. Namísto váziček jsme použily lahve od nejrůznějších nápojů, poctivě nastřádané za několik měsíců. Dřevěná dekorační prkýnka nařezal tatínek nevěsty ze stromu poraženého při bouřce. Největší dík však patří nevěstiné mamince, která na vlastní zahrádce vypěstovala spoustu krásných květin na výzdobu a přivezla je s sebou ze Slovenska. Vyšívala také podušku na prstýnky. Zvolený motiv dokonale ladil s místem i nevěstinými šaty.


Novomanželské „ANO“ se odehrálo ve stínu stromu za krásně slunečného počasí na zahradě skanzenu. Široké úsměvy novomanželů nakazily skvělou náladou všechny hosty.  Celý svatební den měl úžasně přirozený průběh a všude ve vzduchu byla cítit obrovská láska. Krásným večerním překvapením bylo tradiční slovenské „čepčenie“ nevěsty, připravené folkloristkou Ivanou Šusterovou. Nádherné lidové písně v prostředí skanzenu vytvořili až magickou atmosféru, která vyčarovala husí kůži snad každému přihlížejícímu.

Největší třešničkou na dortu, kdy už opravdu jediné oko nezůstalo suché, bylo ženichovo půlnoční překvapení pro nevěstu. Společně se svou kapelou zazpíval nevěstě vlastnoručně napsaný love song. V tričku s Whitney a nápisem: „I will always love you.“  Luci a Jindro, děkuji, že jsem mohla být návrhářkou, švadlenou, dekoratérkou, ale především hostem na vaší nádherné svatbě.

fotografie Nora a Jakub / svatební šaty TO.GET.HER / dekorace TO.GET.HER, rodina a kamarádi / květiny a čelenka pro nevěstu Efemér / čepčení Ivana Šusterová, Diana Dobrescu, Petra Borovičková / místo Hanácký skanzen v Příkazích / oddávající Jakub Pavlús – Českobratrská církev evangelická – Šumperk


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

  1. Iri

    7 července

    Nádhera. S takovou svatbou je radost vizuálně i názorově souhlasit.)

  2. Idalna svadba na tieto horuce letne dni

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
podělte se o váš příběh pod hashtagem #originalnisvatba