PRÁVĚ ČTETE

Svatba v zahraničí? Jde to i bez velkého rozpočtu...

Svatba v zahraničí? Jde to i bez velkého rozpočtu

Svatba v zahraničí je stále ještě synonymem odvahy, luxusu a hlavně značného rozpočtu. A přitom vás sňatek za hranicemi všedních dnů nemusí stát o nic víc, než svatba doma na pronajatém statku. Ba dokonce může vyjít i levněji. Jak je to možné? To se dočtete v dnešním příspěvku.

Proč nemusí být svatba v zahrniční drahá


Upřímně řečeno, svatbu si můžete naplánovat velmi levně nebo naopak. Všechno závisí jenom na vašich představách. Pokud máte v úmyslu vzít stovku lidí k moři, kde si od luxusní agentury zajistíte kompletní služby (od překladatele přes výzdobu až po ohňostroj), bude váš rozpočet logicky vysoký. 

Jestli ale nejste vyloženě nároční a chcete si splnit svůj sen, jde to i překvapivě levně. S ještě menším rozpočtem, než byste čekali. Jak na to?

1. Pozvěte jen nejbližší rodinu


Svatbu v zahraničí naplánujte v menším počtu. A poté doma uspořádejte zahraní posvatební párty pro všechny kamarády. Proč? Protože si to všichni užijí a vás to nevyjde draho. Zvažte, jestli a komu budete hradit dopravu tam a zpět. Běžná praxe je taková, že hosté si dopravu hradí sami. Klíčem k menšímu rozpočtu je naplánovat svatbu v zahraničí v malém počtu (pra)rodiče, sourozenci, svědci, nejbližší kamarádi. Takový počet úplně stačí.

Ani posvatební párty pro všechny příbuzné a kamarády vás nemusí vyjít draho. Víte, na čem se na svatbách nejvíc propije? Ne, nejsou to panáky ani drahé víno. Jsou to paradoxně perlivé vody a limonády ve třetinkách. To bývá nejvyšší položkou na vyúčtování. Na párty stačí sud s pivem a domácí malinovka. K tomu grilované kýty a máte parádní posvatební párty za pár kaček. A promítání fotek ze svatby u moře bude jako večerní překvapení.

2. Společné ubytování


Nespoléhejte se jen na klasické hotely nebo nabídky cestovek. Pokud chcete pro své svatební hosty řešit ubytování, neplaťte drahý hotel. Najděte si přes AirBnb nebo Booking.com (ten je i v češtině) celý apartmánový domek s více ložnicemi. Vyjde vás to většinou levněji, než platit hostům hotelové pokoje. Navíc budete mít ubytování většinou v soukromí se zahradou a třeba i vlastním bazénem.

Další možností je pouze pomoci hostům s ubytováním s tím, že oni si jej uhradí sami. Nicméně pokud jsou vaši svatební hosté alespoň trošku vnímaví, je elegantnějším řešením jim ubytování uhradit. Každý normálně uvažující člověk, který má představu o cenových hladinách, vám to totiž „vrátí“ na svatebním daru (který bude, jak je dnes v oblibě, v podobě hotovosti).

3. Co můžete, zařiďte doma


Vše, co je možné, zařiďte ještě doma. Například šaty, fotografa, kameramana, výzdobu a tak dále. Služby jsou v zahraničí všeobecně dražší, a tak se často vyplatí zaplatit fotografovi nebo kameramanovi letenku a ubytování, než hledat někoho místního. Při ceně letenky pár stovek eur může být rozdíl vcelku zásadní (v zahraničí běžně za svatebního fotografa zaplatíte i 1.500 EUR a víc). Stejně tak svatební šaty si můžete dovézt vlastní nebo zapůjčené u nás. I kdybyste měli zaplatit jedno zavazadlo do letadla navíc, může to vyjít levněji.

4. Oficiální obřad?


Dobře si promyslete, zda-li je pro vás zásadní, aby obřad byl oficiální (uznaný úřady v ČR). Obvykle to znamená nejen papírování navíc, ale zejména i vyšší náklady v destinaci. A to kvůli ověřování dokumentů ze strany místních úřadů, často je potřeba zaplatit překladatele, kolky, atd. Prostě vás musí oddat někdo, kdo oddávat smí (např. místní zastupitel), a to nebude zadarmo.

Možná teď budete kroutit hlavou, ale věřte, že zcela běžné jsou obřady „na oko“. To znamená, že vás oddá například kamarád, někdo z místní svatební agentury nebo kdokoliv, kdo má charisma a odvahu. Pak se po návratu domů skočíte oddat na úřad (případně se oddáte oficiálně ještě před tím). Ano, tato varianta není pro všechny. Nicméně náklady na svatbu v zahraničí se tím zase znatelně sníží. A doma nikdo nemusí vědět, že obřad nebyl oficiální.

5. Vyberte si místo pro obřad


V mnoha zemích (například Řecko) jsou pláže veřejně dostupným místem, kde se můžete nejen opalovat, ale třeba se tam i podvečer při západu slunce vzít. A nikdo vás nemůže vyhodit. To znamená žádné náklady za pronájem místa pro obřad! Jen je potřeba počítat s případnými diváky. 

Těch se ovšem nezbavíte skoro nikdy. I když si pronajmete parádní terasu ve věhlasném městečku Oia na útesech ostrovu Santorini (kde každý metr čtverečný stojí jmění), bude na vás hledět pár turistů z vedlejšího hotýlku. A na pláži to zase budou polonazí turisté v plavkách. Nicméně podvečer už jich bude minimum.

Výběr místa pro obřad určitě nepodceňujte a dopředu si jej přes internet vyhledejte a nebo si jej nechte doporučit od místní svatební agentury.

6. Najděte si restauraci pro večerní hostinu


Svatební hostinu si můžete zařídit v téměř jakékoliv místní taverně, která se vám bude líbit. Jestli nemusíte mít luxus, taková rodinná „taverna na pláži“ k tomu účelu poslouží fantasticky a navíc si užijete místní tradiční kuchyni. Například na stránkách Tripadvisor.com najdete hromady recenzí stravovacích zařízení, dle kterých si můžete snadno vybrat.

7. Nechte se v zahraničí pouze nafotit


Chcete-li své náklady stlačit na úplné minimum (a nebo už jste svoji a tento článek čtete „pozdě“), můžete se v dané destinaci pouze nechat nafotit ve svatebním oblečení. Není na tom nic neobvyklého.

Znám jeden pár, který měl necelý rok po svatbě. Bohužel jejich svatební fotky nedopadly tak, jak by si představovali. A tak si naplánovali krásnou dovolenou na Krétě, sbalili si s sebou svatební oblečení a nechali se tam profesionálně nafotit. Focení trvalo ve volném tempu asi 3 hodiny a z fotek byli naprosto unešení. Co je to stálo navíc? Jen služba fotografa, jelikož tuto “akci” zrealizovali v rámci své dovolené.

Můžete to brát jako inspiraci… i když už jste svoji, nikdy není pozdě na to mít krásné svatební fotky.

8. Spojte svatbu s dovolenou / líbánkami


Spousta novomanželů letí po svatbě na líbánky do zahraničí. Tak proč tuto cestu (když už stejně budete investovat do letenek a ubytování) nespojit i se svatbou? Ve výsledku vás to o moc víc stát nemusí (viz výše) a vaše svatba bude nezapomenutelná.

Popravdě řečeno, podobně to řeší naprostá většina svatebních hostů. Pokud mají čas, rádi spojí účast na vaší svatbě s vlastní dovolenou. Prostě si jen prodlouží pobyt třeba o týden a užijí si krásné prázdniny. A když budete mít dobrého fotografa, tak vám udělá i nějaké ty rodinné fotky s vašimi hosty navíc.

Shrnutí


Svatba v zahraničí je naprosto běžná, normální a cenově dosažitelná událost. Stačí jen vědět, jak na to a nebát se zažitého dogma. A do jaké míry budete chtít náklady minimalizovat je jen na vás.

všechny fotografie a text Tomáš Dolejší


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
podělte se o váš příběh pod hashtagem #originalnisvatba