PRÁVĚ ČTETE

Na čem opravu (ne)záleží při výběru svatebního fot...

Na čem opravu (ne)záleží při výběru svatebního fotografa

Hermès nebo Chanel? Jsem si jistá, milé dámy, že v tomto ohledu máte jasno. Budete ale vědět, jak vybrat svatebního fotografa? Na co se zaměřit a co naopak neřešit? Máme pro vás průvodce, díky kterému si svatebního fotografa vyberete snadno a bez zbytečného stresu.

Svatebních fotografů je na trhu opravdu mnoho a je velmi snadné se nechat zahltit nabídkami a ve výběru se ztratit. Skončit to může i tak, že si nakonec vyberete někoho, kdo je vám nesympatický a fotky budou propadák.

Právě tento průvodce vám pomůže vybrat si přesně tak, abyste byly zcela spokojení. A to jak s výslednými fotkami, tak i s fotografem jako takovým. Připravte si zápisníky a tužky nebo rovnou ukládejte do záložek, jelikož jdeme na to.

Na čem opravdu nezáleží


Jsou věci, které při výběru svatebního fotografa opravdu nemá smysl řešit. Zbytečně se jimi zahltíte a výběr si zkomplikujete. Proto následující opravdu neřešte:

1. Čím fotograf fotí

Nejlepší je nechat fotografa, ať fotí tím, čím pořídí pro vás ty nejlepší fotky. Také přece neřešíte, v jaké troubě vám upečou svatební dort nebo v jakém nádobí uvaří svatební hostinu. Pryč jsou doby, kdy byly fotoaparáty drahé. Dnes má kvalitní fotoaparát každý druhý svatební host, už i děti je mají na hraní. Takže dnes už nehraje roli, jestli má fotograf zrcadlovku Canon, systémový fotoaparát Sony a nebo Nikon.

2. Doporučení hotelu nebo resortu 

To můžete brát jako vodítko, ovšem ne jako zásadní  kritérium výběru. Solidní svatební agentury doporučují ty fotografy, se kterými mají dobré zkušenosti a mohou se na ně spolehnout, což je správně. Samozřejmě se množí i případy, kdy Vám v hotelu nebo restauraci doporučí takové dodavatele, ze kterých mají nejlepší provizi. A nebo prostě proto, že neteř majitele resortu před měsícem začala fotit svatby. Klidně si nechte doporučit, ale finální výběr by měl být zcela na vás.

3. Umístění ve sdružení fotografů 

Ještě před několika lety bylo jen málo mezinárodních organizací, které sdružovaly ty nejlepší profesionální svatební fotografy (celosvětově). A být součástí takového sdružení znamenalo určitou prestiž.  

Ovšem se zvyšujícím se počtem svatebních fotografů (globálně) se neúnosně rozrostly i tato sdružení. A v současnosti je v nich každý druhý. Přesněji řečeno – každý, kdo si zaplatí členství. Nehledě na kvalitu fotek. Mnohem lepším vodítkem je, zda-li byl fotograf publikován v nějakém svatebním magazínu. V nich bývají publikováni opravdu jen ti nejlepší.

4. Odkud je fotograf

Možná vás napadlo hledat lokálního fotografa? Je to vcelku logický postup, nicméně je zbytečné se omezovat. Drtivá většina fotografů je ochotna cestovat po celé ČR, někteří i do zahraničí. Navíc cena za případnou dopravu bude tvořit z celkové částky jen malý podíl. A tak by bylo škoda se omezit při výběru jen na lokální svatební fotografy. 

5. Slevy

Není žádným tajemstvím, že svatební rozpočet není nafukovací. A tak se velmi snadno můžeme nechat zlákat na „slevy“ a „extra výhodné“ nabídky. V tomto ohledu je ideální zapojit obyčejný selský rozum. Nabízí-li svatební fotograf 40% slevu, činí tak proto, že má své klienty tak moc rád? Nebo proto, že chce mít menší příjmy? Asi se shodneme, že to bude trošku jinak… 

Buď to bude fotograf, který nutně potřebuje zaplnit volná místa a nebo je to koumák, který zkouší marketingové triky okoukané v Mountfieldu. Svatební fotografie nejsou rychlo obrátkové zboží, ale profesionální služba. A každá sleva by měla mít svůj důvod. Proto pokud někdo po fotografovi poptává slevu, měl by počítat s tím, že se to někde musí logicky projevit (kvalita, kvantita, …).

6. Kompletní svatba veřejně na webu

Je velmi rozumné nechat si ukázat kompletní svatební galerii. Jelikož pořídit pár zajímavých fotek z celé svatby dovede každý druhý fotograf. Ale doručit fotografie na takové úrovni, aby celá galerie byla perfektní, umí jen zkušený profesionál. Z celé galerie tak můžete poznat, že fotograf má úžasné portréty, ale skupinky a reportáž je o ničem. 

Je potřeba si ale uvědomit, že soukromí není ani z hlediska legislativy prázdným pojmem. Zeptejte se samy sebe. Souhlasili byste, kdyby váš svatební fotograf vystavil veškeré fotografie z vaší svatby, včetně např. příprav v prádle nebo večerní pokročilé párty, na svém webu? Pravděpodobně ne, což je pochopitelné. Proto nechtějte po fotografovi, aby měl veřejně na webu kompletní svatební galerie. Většina profesionálních fotografů vám takovou galerii dokáže ukázat, ovšem ne veřejně. Budete si muset vyžádat odkaz, což bývá maličkost.

7. Minimální rozdíly v ceně

Svatba je událost, kterou většina z nás plánuje jednou za život. A to, co vám ze svatby zůstane, je manžel, prstýnky a vzpomínky. Jídlo se sní, pití se vypije, šaty se vrátí nebo prodají. A vaše svatební fotografie vám zůstanou navždy. Budou si je prohlížet i vaše další generace. A budou nejen vám, ale i jim zprostředkovávat ty jedinečné emoce, vzpomínky a zážitky. Svatební fotografie jsou dlouhodobou investicí. Má tedy z dlouhodobého hlediska smysl ušetřit pár tisíc korun jen proto, aby zbylo dost peněz na chlebíčky? 

Je rozumné poptat více fotografů a jejich nabídky si porovnat. Cena by ale neměla být hlavním kritériem výběru. Své svatební šaty si také nevybíráte dle cenovky, ale aby se vám líbily a slušely vám. Stejné je to s fotografiemi, resp. fotografem. Vyhnete se tak velkému zklamání, které přišlo jenom proto, že jste chtěli na fotkách ušetřit. Takových novomanželů jsou každý rok celé zástupy. Bohužel už jim nikdo pokažené svatební fotky zpět nevrátí.

Vyberte si takového fotografa, jehož fotky se vám líbí a je vám sympatický. A že je o pár tisíc dražší? To je strýc Pepa schopen propít na baru během hodiny.

Na čem záleží při výběru svatebního fotografa


Nyní již víte, co můžete při výběru svatebního fotograf zcela vypustit z hlavy. A na co se tedy zaměřit? 

1. Styl fotografií

S fotografiemi je to jako s hudbou. Existuje mnoho stylů a každému se líbí něco jiného. Neexistuje žádná „šablona“, dle které by svatební fotografové pracovali. Proto má každý svůj vlastní styl. Někdo fotí spíše reportážním stylem, jiný zase klade důraz na elegantní portréty, jsou fotografové introvertní i extrovertní, někteří fotí svatby na film. 

A je zcela na vás, abyste si prohlédli snímky od mnoha fotografů a vyřazovací  metodou postupně vybrali jen ty, jejichž styl se vám opravdu stoprocentně líbí. Ty pak oslovte se svou poptávkou.Opravdu nemá smysl oslovovat všechny fotografy plošně bez rozmyslu. „Pro mě je ideální klient takový, který ví co chce a bezvýhradně se mu líbí můj styl fotografií – to je pak ideální spolupráce“, říká svatební fotograf Tomáš Dolejší. 

Při výběru nedělejte kompromisy a nesnažte se fotografa nikdy nutit do jiného stylu. To by bylo, jako kdybyste se snažily přešít vaťák na společenský oblek. Jednak by to nedopadlo dobře, navíc by ta snaha byla zcela zbytečná. Proto si vyberte takového fotografa, jehož styl se vám zcela bezvýhradně líbí. 

2. Osobnost fotografa

Rozhodně se kromě stylu fotografií zaměřte i na osobnost fotografa. Nechcete přeci takového, který se na vás bude celý svatební den mračit, že? Je potřeba si uvědomit, že se svým svatebním fotografem strávíte celý den od ranních příprav až po večerní zábavu. 

Proto je velmi podstatné, abyste byli takzvaně naladěni na stejné vlně.  Hledáte ideálně někoho, kdo s vámi bude sdílet dobrou náladu, nadšení, bude empatický a třeba vás i ve stresujících okamžicích povzbudí a “podrží”. Kdo uváže na poslední chvíli ženichovi kravatu nebo motýlka, když už všichni odešli k obřadu a ženich ve stresu neví, jak na to? Ano, fotograf. I takové role občas mívá. 

Vřele bych Vám doporučila se při výběru fotografa domluvit buď na osobní schůzce nebo si s ním alespoň zatelefonovat. Už z toho dokážete odhadnout, jaký to je člověk. A to je opravdu velmi důležité.

3. Odevzdání fotografií 

Stejně jako v případě stylu fotografií, neexistuje žádná „šablona“ pro rozsah dodání. Každý fotograf vám odevzdá zcela odlišný počet fotografií, v jiném termínu, v jiné podobě. Proto byste se už při poptávání svého svatebního fotografa měly ptát:

  1. Jak dlouho bude fotograf na svatbě fotit
  2. V jakém rozsahu svatební fotografie dostanete (množství)
  3. V jaké podobě svatební fotografie dostanete (flash disk, tištěné, online galerie, …)
  4. A hlavně kdy to bude

I zde bývají odlišnosti. Většina fotografů poskytuje fotografie na usb disku, někteří vám je pouze nasdílí ke stažení. Někdo má v ceně i tištěné snímky ve velkém formátu. Také se často fotografové odlišují tím, kolik fotek můžete z celého svatebního dne očekávat. Někdo vám dá 700 fotek, jiný zase jen 250. 

Pak je tu ještě hledisko času. Je zcela zásadní se s fotografem předem domluvit, do kdy budete mít své svatební fotografie hotové. Jsou fotografové, kteří jsou velmi rychlí a svatební fotky odevzdávají za týden. U některých fotografů si zase počkáte třeba i dva měsíce. Jelikož neexistuje nějaká standardní lhůta, ptejte se na ni fotografa rovnou při poptávání. Budete tak rovnou vědět, jestli budete ochotni si počkat nebo zvolíte někoho s kratší lhůtou dodání fotografií.

4. Zkušenosti

Až budete shánět kadeřnici / vizážistku, budete poptávat někoho zkušeného s dobrými referencemi? Nebo si vyberete někoho, kdo právě dokončil školu a nemá moc zkušeností? A kdo z nich bude dražší? Odpověď je asi zřejmá.

Podobně je vhodné uvažovat i při výběru svatebního fotografa. Těch je na trhu celá řada a úroveň profesních zkušeností se naprosto zásadně liší.  Proto je dobré se při poptávání zaměřit i na zkušenosti, praxi, počet dosavadních svateb a reference klientů. To vše sice není 100% zárukou kvality, ale do značné míry platí, že zkušený fotograf vám poskytne mnohem ucelenější a galerii fotografií s vyšším standardem kvality, než ten, kdo fotí svatby půl roku.

Samozřejmě v praxi platí, že zkušenější fotograf bude zpravidla dražší. Tak to na trhu funguje ve všech oborech a nemá smysl koumat, jak sehnat zkušeného fotografa za minimální částku.

text a fotografie Tomáš Dolejší Backdrop from katebackdrop

Myšlenka na závěr

Svatebních fotografů je na trhu opravdu mnoho, a tak máte možnost si vybrat přesně toho, se kterým budete opravdu spokojení. A to jak z hlediska fotografií, tak z hlediska lidského přístupu. To je opravdu důležité. Zašlete vybraným kandidátům svou představu a zjistěte (třeba na schůzce nebo po telefonu), jestli se vaše pohledy na věc shodují. Pokud ne, poděkujte a jděte dál. Na tom nic špatného. 

A až najdete přesně toho, kdo vám vyhovuje, pamatujte na to, že svatební fotografie vám zůstanou i pro další generace.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

  1. Rozhodně souhlas s Tomem, jen tedy k bodu 2. doporučení od hotelu nebo resortu, pokud by to platilo, stejně by se to muselo stáhnout na svatební agentury apod. Vždy platí, že všechny reference je dobré si ověřit, podívat se na portfolia a najít i zkušenosti jiných klientů.
    Jinak všechno 100% souhlas.

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
podělte se o váš příběh pod hashtagem #originalnisvatba