PRÁVĚ ČTETE

Svatební tradice a Nikon European Wedding Collecti...

Svatební tradice a Nikon European Wedding Collective

Konečně se s vámi mohu podělit o jednu úžasnou zprávu. Před nějakým časem mě oslovila společnost Nikon Europe a já se od té doby těším, že se mohu podílet na jednom skvělém projektu. Ten projet se jmenuje Nikon European Wedding Collective a je to tým těch nejlepších svatebních fotografů a svatebních blogerů z celé Evropy, vybraných přímo společností Nikon, aby odhalili nejnovější svatební trendy a styly fotografování napříč evropským kontinentem.

A o čem ten skvělý projekt vlastně je? Společnost Nikon oslovila blogery ze čtyř různých zemí – z Velké Británie, Francie, Německa a Česká republiky, aby vybrali ty nejzajímavější svatební tradice, typické pro jejich země. Vybraní svatební fotografové tyto tradice následně kreativně zachytili právě na novém fotoaparátu Nikon D850. Nikon D850 je fotoaparát s rychlým, ultra vysokým rozlišením snímače formátu FX, který využívá efektivní rozlišení 45,7 megapixelů pro poskytování bohatě detailních 45,4 MP souborů.

A které tradice jsme ve spolupráci s úžasným párem fotografů Kamil a Simona, kteří stojí za těmito fotografiemi, vybrali my?

Falešná nevěsta

Tato svatební tradice se odehrává ještě před svatbou samotnou, když se ženich dostaví do domu nevěsty, aby požádal rodiče o požehnání a vyzvedl nevěstu. Jeden ze svatebčanů, obvykle je to chlap, se obleče jako nevěsta a snaží se svádět ženicha tak, aby si vybrala “jí” a ne skutečnou nevěstu. Falešná nevěsta nepovolí ve svém úsilí, dokud se ženich nevyplatí lahví alkoholu nebo penězi. Je to opravdu legrační test síly vztahu obou manželů.

Chomout

Tato svatební tradice se koná po obřadu, většinou po příjezdu na místo recepce. Přátelé ženicha mu dávají na krk krásně nazdobený koňský chomout, který symbolizuje manželský svazek. Také to ale znamená, že manželství je někdy poměrně obtížné, pokud manželé netáhnou spolu. Nevěsta dostane bič se stuhami, aby každý viděl, kdo v manželství drží otěže.

Rozbíjení talířů

Svatební tradice zametání střepů z rozbitého talíře je první tradicí, kterou většinou uspořádá personál restaurace nebo místa, kde se svatební hostina koná. Před vstupem číšník nebo majitel přeje novomanželům hodně štěstí a připíjí na jejich zdraví. Během tohoto “náhodou” upustí talíř, který má schovaný pod tácem s přípitkem. A novomanželé musí střepy zamést.

Říká se, že porcelánové střepy symbolizují štěstí, a hluk z rozbití odhání zlé duchy, kteří by chtěli novomanželům ublížit. Zametání je symbolickým úkolem pro nevěstu a ženicha. Ukazuje jim, že se musí společně vypořádat nejen s problémy v manželství, ale také s domácími pracemi. Je velmi důležité, který z novomanželů zvedne smeták a který zametá. Říká se, že ten, kdo zametá, s tím bude zameteno, a ten druhý bude mít v manželství poslední slovo. Novomanželé by si měli nechat jeden střep pro štěstí.

Voda a vodka (nebo jiný průhledný alkohol)

Svatba je spojena s mnoha různými přípitky – připíjí rodiče, svědci, družičky, přátelé, novomanželé… Některé přípitky nemají jen jeden cíl, a to přání štěstí novomanželům, ale mohou také předvídat budoucnost vztahu. Konkrétně, který z manželů bude chodit do hospody.

Kamarád nebo číšník položí na tác dva sklenice, jednu s vodou a druhou s alkoholem. Přichází k novomanželům a vyzývá je, aby si vybrali svou sklenici. Pokud si ženich vybere vodu, bude o večerech zůstávat doma, pokud si vybere alkohol, bude rád chodit do hospody.

fotografie Kamil a Simona / projekt pro Nikon Europe


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

INSTAGRAM
podělte se o váš příběh pod hashtagem #originalnisvatba